“FATSA İÇİN 10 YIL MÜCADELE ETTİK”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Seyit Torun, Perşembe Yaylası'nda yapılacak siyanürlü maden arama çalışmalarına sert tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2024 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2024 12:47

Torun; "Ordu'nun yüzde 74'ü madenlere ruhsatlandırılmış durumda. Ordu adeta maden şirketlerine peşkeş çekilmiştir” dedi. 10 yıl boyunca Fatsa'da siyanürle altın çıkarıldığını ifade eden Torun, Fatsa, Ordu ve bütün Karadeniz’in siyanür havuzları sebebiyle felaketin eşiğine geldiğini söyledi.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Ordu'nun yüzde 74'ünün madenlere ruhsatlandırıldığını ifade ederek; “Ordu adeta maden şirketlerine peşkeş çekilmiştir. Perşembe Yaylası'nın siyanürle kirletilmesi demek bölgenin turizm potansiyelinin de sona ermesi demektir. Bu bölgede yaklaşık 1,5 milyon konuk ağırlıyoruz. O bölge gerçekten özellikle yerli ve yabancı turizm için çok önemli bir bölge. Ordu vahşi madenciliğin ve özellikle siyanürle altın arama çalışmalarının pençesinde kıvranmaktadır” diye konuştu.

“8 İLÇEDE RUHSATLILIK ORANI YÜZDE 90” Ordu'nun yüzde 74'ü madenlere ruhsatlandırılmış durumda olduğunu belirten Torun, “Ordu adeta maden şirketlerine peşkeş çekilmiştir. 8 ilçede ruhsatlılık oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Fatsa, Çatalpınar, Çamaş, Güryalı, Gürgentepe, Kabadüz, Kabataş, Ulubey ruhsat oranları yüzde 100'e yaklaşan ilçelerimiz. Orman alanlarının yüzde 65'i madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu'da bulunan, nadir flora ve fauna barındıran, dünya ölçeğinde önemli ekosistemleri olan, önemli doğa alanlarının yüzde 80'i maalesef madenler için ruhsatlandırılmıştır. Tarım alanlarının yüzde 76'sı madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu meralarının yüzde 64'ü madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu'nun nadir tür çeşitliliği, doğal ve kültürel özellikleriyle tabiatı koruma alana, milli park gibi statülerle koruma altına alınmış alanların yüzde 91'i madenlerle ruhsatlandırılmıştır. Korunan alanların içinde yer alan arkeolojik sit alanlarının yüzde 94'ü madenlere ruhsatlıdır” şeklinde konuştu. 

''SİYANÜR MELET IRMAĞINI ZEHİRLİYOR'' Torun 10 yıl boyunca Fatsa'da siyanürle altın çıkarıldığını ifade ederek, Fatsa, Ordu ve bütün Karadeniz’in siyanür havuzları sebebiyle felaketin eşiğine geldiğini söyledi. Torun; “Altın madeninde yaşananlardan ders almayanların geçen günlerde Mesudiye'den geçen Melet ırmağından da haberleri olmadığını düşünüyorum. Normalde çok berrak akan ırmak suyu, kilometrelerce boyunca kahverengi renge dönüştü ve balık ölümleri başladı. Irmak, Ordu'nun içme suyu ihtiyacını karşılayan en önemli su kaynaklarından biri olmasının yanı sıra 160 kilometre uzunluğu ile şehrin en büyük ve en uzun nehri olarak biliniyor. Peki Melet, neden kahverengi akıyor? Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde bulunan altın madeni havuzlarından boşalan siyanürlü atıklar, Melet Irmağını zehirliyor.” ifadelerini kullandı. 

“GEREKİRSE BİN YIL MÜCADELE EDERİZ”

Milletvekili Torun, Perşembe Yaylası'nı zehre boyayacak olan madenin sadece Ordu'nun değil Aybastı, Korgan, Niksar, Başçiftlik bölgelerini de aynı şekilde zehirleyeceğini ifade ederek, “Artık madenlerden zehirlenmek istemiyoruz. Yediğimiz sebzenin, meyvenin madenler tarafından kirletilmesini istemiyoruz. Dünyanın en nadir mendereslerinden birine ev sahipliği yapan Perşembe Yaylası'nı gözünü rant bürümüş maden kanserlerine asla bırakmayacağız. Elinizi, ülkemizin eşsiz güzelliklerinden çekin. Gerekirse 365 gün oradan çıkmayacağız. Suyumuzu, toprağımızı ve havamızı canımız pahasına savunmaya hazırız. Hiçbir yaşam alanımızı asla ve asla terk etmeyeceğiz. Fatsa için on yıl mücadele ettik. Gerekirse siyanüre karşı her mecrada bin yıl daha mücadele ederiz” açıklamasında bulundu.