Yapılan açıklamada: “Dayı başlarının açıklama yaptığı duyuruldu. Peki bu toplantıda kimler vardı? Toplantı tutanağı ve imzalarını göremedik, yoksa bu bir kaç kişinin masa başında, ortalığı karıştırmak adına yazdığı kurgumuydu. Bunu ortaya atan haber kaynaklarından resim belge ve isimleri talep ediyoruz. Kimmiş bu dayılar görelim.” sözlerine yer verildi.
Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada: “Dayı başlarının mesnetsiz açıklamaları toplumumuzda kabul görmemektedir. Doğru bilgi fındığa emek veren üreticilerimizin sesi Ordu Ziraat Odalarımızın yaptığı ortak açıklamadır. Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığının talebi üzerine Tarımda İş aracılığı yönetmeliğinin 11. maddesi 1. fıkra e) bendi "İşçilerin günlük brüt kazançlarının 4857 sayılı iş kanunu 39. maddesinde belirtilen asgari ücret altında olmayacağını." hükmünü tesis ve çalışanlara verilebilecek ücretleri tavsiye amacıyla 12.07.2024 tarihinde saat 10:00'da Ordu Ziraat Odası toplantı salonunda Koordinasyon Kurulu Başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararları almıştır;
“ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRILMAYACAK”
Fındık toplama işlerinde çalıştırılması yasak olan yaştaki çocuklar ile çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılmamasının hatırlatılması valiliğin 26.07.2016 tarihinde 2016'ya 3 sayılı genelgesine göre çalıştırması yasak olan yaştaki çocukların çalıştıran bahçe sahibi, çocukların velilerine, varsa tarım aracısına, ayrı ayrı olmak üzere 5326 sayılı kabahatler kanunu'nun 32. maddesi gereğince çalıştırıldığı tespit edilen her çocuk için idari para cezası uygulanabileceğini hatırlatılması.
“İŞÇİ ÜCRETİ GÜNLÜK 800 TL OLACAK”
2024 yılı hasat döneminde fındık hasadığında çalışacak tarım işçilerine, çalıştıkları her fiil gün karşılığı olarak yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın Asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen brüt asgari ücret dikkate alınarak günlük net ücretleri yemek işçiye ait 800 TL olarak belirlenmesi. Toplanan fındıkların taşınması işlerinde çalıştırılacak çuvalcıların ve aşçıların ücretlerinin 10-15 arası işçi için aşçılara 800 TL çuvalcılara 900 TL 15 ve üzeri işçi için aşçılara 900 TL çuvalcılara 1000 TL olarak belirlenmesi, kilo ile toplanan bahçelerde çuvalcı ücretlerini de 1.100 TL olarak belirlenmesi. Katırcı ücretinin katırı ile birlikte 1600 TL olarak belirlenmesi. Kilo hesabı ile fındık toplayan işçi ücretlerinin kilo başına 8 TL olarak belirlenmesi. Patoz saat ücretlerinin 2.500 TL olarak belirlenmesi. Tarım aracısı üreticinin aracı dayı başı 15 işçiye kadar günlük 900 TL 15 işçiden fazlası için günlük 1000 TL olarak belirlenmesi. İş aracılarından "Aracı belgesi" istenmesi İŞKUR İL Müdürlüğün'den alınmış "Aracı belgesi" olmayanlara iş verilmemesi tavsiye edilmektedir.” hatırlatması yapıldı.