FINDIKTA BAYRAM ÖNCESİ ŞOK DÜŞÜŞ!

Ordu’da serbest piyasada fındık fiyatlarında Kurban Bayramı öncesi şok düşüş yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 11:47

Geçtiğimiz günlerde yükselişe geçerek 120 lira bandına yükselen fındık 2,5 lira düşerek 117 lira 50 kuruşa geriledi.  Yeni yılla birlikte rekor yükselişlerle 130 lira seviyelerine çıkan fındık, ortaya atılan iddialar ve peş peşe açıklanan rekolte tahminleri sonrası yaşanan şok düşüşlerin ardından 120 liraya gerilemişti. Son olarak Türkiye İstatistik Kurumu’nun rekoltede geçtiğimiz yıldan yüzde 5 oranında artış açıklamaları sonrası fındık 117 lira 50 kuruşa düşmüştü. İhracat rakamların beklenilenin üzerinde açıklanması sonrası fındık tekrar 120 lira bandına yükselmişti. 

YENİDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ!

Fındık fiyatlarının yeni sezon öncesi yükselişine devam etmesi beklenirken Kurban Bayramı öncesinde bir şok düşüş daha yaşandı. Serbest piyasada fındık fiyatları 2,5 lira daha düşerek tekrar 117,5 lira seviyelerine geriledi. Üreticiler ise fiyatların düşmesine tepki gösterdi. 

“YENİ SEZON ÖNCESİ DÜĞMEYE BASTILAR”

Fındık fiyatlarının bayram öncesi düşürülmesinin kasıtlı yapıldığını ifade eden üretici Ayhan Kaya her yıl olduğu gibi bu yılda fındıkta oyunların başladığını söyledi. Kaya: “Bu yıl öyle masa başından açıkladıkları tahmini rekolte yok. Dalların çoğu boş. Bir bahçeye göre rekolte açıklanması ne kadar doğru? İhracatta rekor kırıldığı açıklanıyor ama üreticiye geldi mi kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar. Fındık üreticisini yalnız bırakmayın, yoksa üretici küserse fındık ithalatı yapan ülke konumuna geliriz.” ifadelerine yer verdi.