Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “Ordu sahilleri Ünye’den başlayıp Gülyalı sahiline kadar Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan dolgular; piknik alanı, fuar, panayır ve bisiklet yolu adıyla işgal projeleridir. 4 Eylül 2023 tarihinde Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünde, Perşembe kıyı düzenleme ve rekreatif amaçlı dolgu projesi yayımlandı. Ordu Çevre Derneği olarak Ordu’daki projeleri günlük olarak takip etmekteyiz. Projeleri okuyup bilgi sahibi oluyoruz. Bunu yıllardır yapıyoruz. Projeler yasa gereği yayımlanarak halkın bilgisine sunulmak zorundadır.” denilerek Tandoğdu’nun açıklaması eleştirildi.
Başkan önce kendisi bilgilensin
ORÇEV yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, “Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan Perşembe’deki dolgu projesi için açıklamada bulunmuş. Bu proje Ceren Kafe ile Ada Bahçe arasındaki deniz dolgusu. Belediye Başkanı Tandoğan, proje ile ilgili Çevre Etkisel Değerlendirme) ÇED raporları alınmış, bizden önceki belediye başkanının hazırladığı proje diyor. Oysa henüz ÇED alınmamıştır. Henüz yasal süreç tamamlanmamıştır. ÇED başvurusu vardır. Daha sonra proje tanıtım dosyası (PTD) çıkacaktır. ÇED raporlarını da özel firmalar hazırlar. Perşembe Belediye Başkanı Tandoğan, “Bizden proje hakkında bilgi almadan, sormadan, incelemeden kulaktan dolma bilgilerle yersiz ve asılsız eleştirilere maruz kalıyoruz.” diyor.
Bilgisizlik bu kadar olur. Pes! Kendi projeleri yayımlanıyor, bizler okuyoruz, inceliyoruz. Bilgi sahibi oluyoruz. Bilgi için kendisinden öğreneceğimiz bir şey yok. Biz kendisinden daha ayrıntılı bilgilere sahibiz. Bu okuma, inceleme ve yargı süreçlerini 20 yıldır yapıyoruz. Belediye Başkanı, “Önce bilgileri alsınlar sonra yazıp çizsinler” demiş. Yetinmemiş, “Bu alanda proje çalışması bitti, gerekli izinler alındı, bundan sonra ihale yapıp hayata geçirerek değerlendireceğiz.” demiş. Yasal süreci bilmiyor. Yasal süre bitmeden ihale yapılamaz, tahkimat yapılamaz. Belediye Başkanı bilgi alacaksa önce kendisi sorup öğrenmeli. Planın büyüklüğü 93 bin metre kare. Deniz doldurulacak alan 54 bin metre kare. Bu alan doldurulunca Perşembe kıyıdan uzaklaşacak. Denizdeki yaşam zarar görecek. Kıyı balıkçılığı olumsuz etkilenecek. Belediye Başkanı avukatıyla görüşüp hukuki süreci ve yasayı öğrenmesini öneriyoruz. Bilgisizliğini gidermiş olur. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp.” denildi.
Anayasal hakkımızı kullanıyoruz
ORÇEV açıklamasında eleştirilerin Perşembe’de yaşamadığı iddiasına verdiği yanıtta, “Belediye Başkanı “Kimsenin kuşkusu olmasın, doğaya saygı duyan, doğayı koruyan en fazla benim. Bu çevreciler, çevreyi çok sevenler yanımda yoklar. Buradaki eleştiriler siyasi ve maksatlı. Burada yaşamayan, oy kullanmayan kişiler.” demiş. Biliyoruz ki, belediye başkanı doğaya saygının değil rantın peşinden gitmekte. Daha önce Yason Burnundaki Arkeolojik ve SİT alanını yok etmeye, betonlaştırma ve araba yolu yapmaya kalktılar. Derneğimizin uğraşları ve suç duyurusu sonrası vaz geçmek zorunda kaldılar. Çevreciyim, demekle olmuyor. Perşembe’de altın, kurşun, çinko ve demir çıkarma projesi nedeniyle yalnızca siyanüre karşıyız demekle çevreci olunmuyor. Bizler doğamıza sahip çıkanlar aslında ülkeye sahip çıkıyoruz. Belediye Başkanının yanında olmayız. Siyasi maksatlı değil, ülkeye sahip çıkan yurttaşlarız. Bu projeye karşı çıkanlar evet Perşembe’de yaşamıyor, Perşembe’de oy kullanmıyor. Ancak Perşembe’de yaşayanlarımız da var. Yani derneğimizin üyeleri Perşembe’de de var. Olmasa da tüm ekoloji konularında tarafız ve doğayı, yaşam alanlarını yok eden projelere karşı hakkımızı kullanıyoruz, kullanacağız da. Başkanın açıklamalarını bilgisizliğine veriyoruz. Bizler Anayasa’nın 56. maddesine göre hakkımızı kullanıyoruz. Nedir bu madde, “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.” Biz ödevimizi yapıyoruz. Neymiş! Perşembe’de yaşama zorunluluğumuz yokmuş!” vurgusu yapıldı.
Haber Zafer Akbaş