SİLAHLAR ÇEKİLDİ, SAVAŞ BAŞLIYOR!

Fatsa’da kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında 89 mahalleye toplam 120 makine ve ekipman dağıtımı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2024 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2024 10:57

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ‘Makine ve Ekipman Dağıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada; “Bizi bu coğrafyaya bağlayan en önemli değerimiz fındıktır. Herkesin bu coğrafyaya sahip çıkma adına mücadeleye dahil olması gerekir. Burada kurumlarımızla koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Kahverengi kokarcaya karşı kışlak mücadelesi çok önemlidir. Şu anda hiçbir bahçemizde kokarca yok. Zararlı kışlaklara yöneldi. Hızla ilerleyen bu canlıyı bahar gelmeden yapılacak mücadeleyle bitirmeyi düşünüyoruz.” dedi.  Fatsa Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa; Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem  Kibar, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Fatsa İl Tarım ve İlçe Müdürü Vedat Aydoğdu, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve mahalle muhtarları katıldı. 

SOYDAN: “EN ÖNEMLİ MÜCADELE BAŞLADI”

Fatsa Kaymakamlığı, Fatsa Belediyesi, Fatsa İlçe Tarım Müdürlüğü ve Fatsa Ziraat Odası işbirliği düzenlenen Makine ve Ekipman Dağıtım Töreni’nde konuşan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan; “Kokarcayla yapılan mücadelenin hepsini önemsiyoruz. Bu konuyla ilgili bu güne kadar çok önemli bilgilendirme eğitimlerimiz oldu. Ama artık zararlıyla ilgili eylem zamanı gelmiştir. Bura el birliği içerisinde ciddi bir mücadele yapmamız gereklidir. Burada kokarcaya karşı kışlak mücadelesinin muhakkak yapılması gerekli ve bunda başarılı olmamız gereklidir.” diye konuştu.

GÜRSU: “ÜRETİCİLERİMİZİN TÜCCAR TÜCCAR GEZMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu ise törende yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıl kahverengi kokarcanın vermiş olduğu zararın ortaya çıktığını ifade ederek¸ “İlçemizde 89 mahallenin 70’den fazlasında zararlı görüldü. Artık üreticilerimizin fındığını poşete koyarak tüccar tüccar gezmesini istemiyoruz. Bunun için hepimize ciddi manada sorumluluklar düşmektedir. Fatsa’da Ordu Valiliğimiz, Fatsa Kaymakamlığımız ve Ziraat Odamızla her zaman sahada olduk. Bu çalışmalarımızda 71 mahallemizde toplantılarımız oldu. Çalışmalarımıza bu yılda devam ediyoruz. Kışlak mücadelemizin bir tek kışlakta değil, en önemli mücadelenin Nisan Ayı itibariyle de sürdürülmesi gerekmektedir. Biz bunu ne kadar dikkate alırsak önümüzdeki yıl o kadar verim almış oluruz.” şeklinde konuştu. 

YILMAZ: “KOKARCAYI BİTİRECEĞİZ” Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Fatsalıların kahverengi kokarca zararlısını en çok hisseden ilçe olduğuna dikkat çekerek; “Kahverengi kokarcayı el ele, hep beraber bitirip üstesinden geleceğiz. Bu zararlı dünya literatürüne Türkiye’den kayda geçti. Birçok ilaçlar ruhsatlandırılarak mücadele için kullanılmaya başlanıldı. Geçtiğimiz yıla göre daha aktif olarak zararlıyla mücadele ediyoruz. Burada kışlak mücadelesi çok önemlidir. Bahçelerimizin hepsini ilaçlama şansımız yok. İnşallah bunu kışlaklarda bitireceğiz. Toplam 15 ilçemizde kışlak ilaçlamalarımız olacak. Konuyla 4 ilçe takibimizde. Bakanlığımız tarafından burada ilaçlama ile ilgili tedarik sağlanacak. Muhtarlarımı burada en büyük yardımcımız. Onlardan aldığımız destek ve bilgilerle çalışmalarımız daha verimli geçiyor. Bir tane dahi ev bırakmadan mücadele çalışmalarını yapmamız gerekli.” dedi.

BAŞKAN KİBAR: “TOPYEKÜN MÜCADELE EDİLMESİ LAZIM”

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, kahverengi kokarcayla topyekûn mücadele edilerek üstesinden gelebileceklerini ifade ederek; “Kokarca pandemi gibi bir zararlı. Bunla topyekûn mücadele etmemiz gerekli. Bu zararı mücadeleyle mininize etmemiz lazım. Desteklerle bu ekipmanlarımızın teminini sağladık. Kışlak mücadelesi burada çok önemlidir. Şu anda hiçbir bahçemizde kokarca yok. Zararlı kışlaklara yöneldi. Bu hızla ilerleyen bir zararlı. Bu zararlının bahar gelmeden yapılacak mücadeleyle bitirmeyi düşünüyoruz. Bu zararlının yol açtığı ekonomik kayıptan dolayı hem üreticilerimiz hem de şehrin esnaflarını olumsuz etkiledi. Burada her bir evi, ahırı ve diğer bütün kışlakları ilaçlayarak mücadele edilmesi gerekir.” diye konuştu.  

“FINDIK BİZİM ORTAK DEĞERİMİZ”

Fındığın hemşerilerini bu coğrafyaya bağlayan en önemli değer olduğunu belirten Başkan Kibar; “Bu coğrafyaya sahip çıkma adına herkesin mücadeleye dahil olması gerekir. Burada kurumlarımızla koordineli çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bizim en yakın çalışma arkadaşlarımız muhtarlarınız. Burada sizlerle birlikte bahar gelmeden mücadelelerimizi kışlaklarda sürdürmemiz gerekir. Şimdi mücadelemin başlama zamanı. Tüm üreticilerimizin ne tür zorluk yaşadığını biliyoruz. Bunun sadece tarım sorunu olmadığını herkesin işin içinde olması gerektiğini biliyoruz. Bundan sonraki süreçte hep sahada olarak mücadelemize devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.