TİRYAKİLER İÇİN ARTIK İŞLER DAHA ZOR

Geçtiğimiz hafta başlayan sigara zamlarına bir yenisi daha eklendi.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2023 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2023 16:41

JTİ, BAT marka sigara gruplarına birkaç gün önce 5 TL zammın ardından bugünde Philip Morris marka sigara gruplarına zam gelmişti. Marketler, tekel bayileri gibi birçok işletme zam gelen gruplar dışında Philip Morris grubu sigaraları satmıyor ve gelen müşterilere yok diyorlardı. Sigara tiryakilerinin ise tepkileri zama karşı değil, sigaranın satışının olmamasına olmuştu.  Tütün mamullerine ve nargile grubuna gelen peş peşe zamların ardından ise tüketicileri üzecek bir gelişme daha yaşandı.  Fatsa’da Nargile ve tütün mamulleri satışı yapan Gökhan Kılıçcı, gelen zamlar ve nargile tütünlerinde yapılacak olan değişiklikleri anlattı.  Gökhan Kılıçcı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından nargile tütünleri, sarmalık kıyılmış tütünlere gramaj kısıtlaması getirildiğini ve artık kiloluk ürünlerin satışının olmayacağını belirtti. Kılıçcı, tütün mamullerine getirilen yeni düzenlemeler ile ilgili, “Nargile tütünleri önceden 250 gram ve kiloluk olarak satışı gerçekleşiyordu fakat yeni düzenleme ile gramaj sistemine geçildi. Artık nargile tütünleri 25 gr ve 50 gr olarak satışı yapılacak. Avrupa sistemine döndü diyebiliriz. Sigarada boş filtrelerde bir değişim yok fakat sarma kıyılmış tütünlerde gramajlı olarak satılacak.” dedi.

Vatandaşın yapılan zamlara ve gramaj düşürülmesine tepki gösterdiğini söyleyen Gökhan Kılıçcı, “Sigaraya peş peşe zam yapıldı ama alım düşmedi. Vatandaş bir sigaram var diyor. Bazı vatandaşlar uygunluk nedeniyle kıyılmış tütün alıyordu fakat onda da gramaj düşürüldüğü için tepki oluyor. Ama çoğu vatandaş kaçak ürünlere yönelmeye başladığını görüyoruz. Artık sosyal medya üzerinden kaçak sigaralar, elektronik sigaraların satışı yapılıyor. Bizler bandrollü tütün getirerek işletmelerimizde satışını yapıyoruz. Bazen vatandaştan büyük tepkiler alıyoruz. Fakat elektronik sigaralarda daha çok sorun yaşandığını da biliyoruz. Vatandaş internetten aldım zaten diyor verdiği parayı düşünmüyor. Zamlara karşı ayrı tepkiler alıyoruz” diye konuştu.

Sigaralara zam yapılacağı zaman ana bayilerden az sigara geldiği için rafların boş kaldığını belirten Gökhan Kılıçcı, “Sigara gruplarına peş peşe zam geldi. Bazı markalara birkaç gün sonra zam uygulandı. Sigara almak için buraya gelen vatandaş rafı boş gördüğünde bizi suçlu görüyor. Fakat bu süreçlerde firmalar normalden az ürün getiriyorlar. Zam geleceğini duyan çoğu kişi zaten bir almaya 3-4 paket alıyor bunun önüne geçmek çok mümkün değil. Tekel bayiler, tütün ürünü satan esnaflarda sonuçta ana bayilerden mal alıyorlar ve bu nedenle sıkıntıyı da kendileri çekiyor ama vatandaşın tepkisi yine onlara oluyor.

Haber;İslam DURAN