Havalimanında ortaya çıkan eksikler ve bozulmaların kamu zararına yol açtığını ifade eden Torun, söz konusu kamu zararının açıklanmasını talep ederek konuya ilişkin herhangi bir soruşturma açılıp açılmayacağını sordu. Havaalanında başlanacak çalışmaların çift vardiya ile yürütülmesi ile 25 günde tamamlanacağını açıklayan Torun, tek vardiya çalışılmasına ise tepki gösterdi.
Önergede Ordu-Giresun Havalimanı’nın hizmete girmesinin üzerinden daha 10 yıl geçmediği halde pist çökmeleri ve deformasyon meydana geldiğine dikkat çeken Torun, 117 milyon 800 bin lira değerindeki ihale bedeliyle başlanan çalışmalar sebebiyle 2023 yılı, Kasım ayında havalimanının 12 gün boyunca kapatıldığını belirtti. Havalimanında ortaya çıkan eksikler ve bozulmaların kamu zararına yol açtığını ifade eden Torun söz konusu kamu zararının açıklanmasını talep ederek konuya ilişkin herhangi bir soruşturma açılıp açılmayacağını sordu.
“2 AY KAPALI KALMASINA NASIL GÖZ YUMULUYOR”
15 Eylül’de Ordu – Giresun Havaalanında başlanacak çalışmaların çift vardiya ile yürütülmesi ile 25 günde tamamlanacağını açıklayan Milletvekili Torun, tek vardiya çalışılmasına tepki gösterdi. Okulların açıldığı, yoğun bir dönemde havalimanını yaklaşık 2 ay kapalı tutulmasına nasıl göz yumuluyor? Diyerek tepkisini ortaya koydu. Torun havalimanının kapalı olduğu süreçlerde ortaya çıkan mağduriyetleri ve kamu zararını da aynı önerge içerisinde soru önergesi şeklinde sundu.
“ORDU’DA VE KARADENİZ’DE ULAŞIM REZALET”
Ordu’da yapımı devam eden yolların bir türlü bitirilemediğini ifade eden Torun; “Yapılan yollar sorunlu, doğal afetlerde Karadeniz trafiği felç oluyor. Ordu – Giresun arasını 15 dakikaya indireceği söylenen çevre yolu yılan hikayesine döndü, yaz bitecek yayla yollarını hala çamur götürüyor, halihazırda yetersiz olan havalimanını da kapatacaklar. Yol medeniyettir diye diye insanlardan oy istediler. Ordu’ya ulaşmayı ve Ordu içerisinde bir yere ulaşmayı imkânsız hale getirdiler. Havalimanına ilişkin önerilerimiz dikkate alınmadı, yapımı üzerinden 10 yıl geçmeden bakım – onarım ve pist uzatma gerekliliği ortaya çıktı. Böylesine ciddiyetsizlik ve öngörüsüzlük olamaz. Halkımız bu mağduriyetleri hak etmiyor.” diye konuştu.
TORUN’UN SORU ÖNERGESİNDE ŞU MADDELER YER ALDI:
1. Ordu-Giresun Havalimanında geçtiğimiz yıl yapılan ve bu yıl devam edecek olan bakım – onarım ve genişletme çalışmalarının kapsamını, yapılan ve yapılacak işlerin tamamını kalemler halinde maliyetleri ile birlikte açıklar mısınız? 2. 50 gün süreceği açıklanan, pistin uzatılması amacıyla yapılacak çalışmaların çift vardiya sistemiyle yürütülmesi halinde 25 günde tamamlanacağı öngörülmektedir. Okulların açıldığı ve hava trafiğinin yoğun olduğu dönemde yapılacak işlerin tek vardiya sistemiyle yürütülerek yaklaşık 2 aylık bir süreye yayılmasına neden izin verilmiştir? Çalışmaların çift vardiya sistemiyle yürütülerek 25 günde tamamlanmasına yönelik herhangi bir girişimde bulunulması düşünülmekte midir? 3. 15 Eylül 2024 tarihinde başlanacak pist uzatma çalışmaları kapsamında pistte bakım onarım çalışmaları yürütülecek midir? Geçtiğimiz yıl pistteki çökme ve deformasyonun giderildiğinin açıklanmasına karşın pistte giderilememiş güvenlik sorunları bulunmakta mıdır? 4. Ordu-Giresun Havalimanının yapım sürecindeki eksikler ve öngörüsüzlük sebebiyle ortaya çıkan kamu zararına ilişkin herhangi bir araştırma veya soruşturma süreci başlatılması düşünülmekte midir? 5. Ordu – Giresun Havalimanı’nın bakım-onarım ve kapasite artışı için geçtiğimiz yıl 12 gün kapalı kalmasının ortaya çıkarttığı maddi kaybın büyüklüğünü ve bu süreçte mağdur edilen yolcu sayısını açıklar mısınız? 6. Ordu – Giresun Havalimanı’nın pist uzatma çalışmaları için 15 Eylül 2024 itibariyle 50 gün boyunca kapalı kalacak olmasının ortaya çıkartacağı maddi kayıpların büyüklüğünü ve bu sürede mağdur olacağı öngörülen yolcu sayısını açıklar mısınız?