Torun yaptığı konuşmada: “Türkiye’de fındık üretiminin merkezi olan ve eşsiz doğası ile tanınan Ordu’nun yüzde 74’ü madenlere ruhsatlandırılmış durumdadır. Ordu adeta madenlere parsellenmiştir.” dedi.
Milletvekili Torun konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Saygıdeğer arkadaşlar 13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan, İliç’te meydana gelen facianın üzerinden daha 3 ay geçmedi ama yine apar topar bir torba yasa getirerek madenlere ilişkin bir dizi düzenleme dayatıyorsunuz. Türkiye’de madencilik yapılmasına ilişkin en önemli sorun bu işin tam anlamıyla bir vahşi madencilik faaliyetine dönüşmüş olmasıdır. İnsan hayatının, ekolojik dengelerin hiçe sayılmasıdır. Memleketim Ordu vahşi madenciliği en acı şekilde yaşayan bir şehrimizdir.“ diye konuştu.
“ORDU MADENLERE PARSELLENMİŞTİR”
Türkiye’de fındık üretiminin merkezi olan ve eşsiz doğası ile tanınan Ordu’nun yüzde 74’ünün madenlere ruhsatlandırıldığını iddia ederek: “Ordu adeta madenlere parsellenmiştir. 8 ilçede ruhsatlılık oranı %90’ın üzerindedir. Fatsa, Çatalpınar, Çamaş, Gülyalı, Gürgentepe, Kabadüz, Kabataş, Ulubey ruhsat oranlarının 0’e yaklaştığı ilçelerdir. Orman alanlarının %65’i madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu’da bulunan uluslararası koruma kriterlerine göre belirlenen ve nadir flora ile fauna barındıran, dünya ölçeğinde önemli ekosistemler olan Önemli Doğa Alanları’nın %80’i madenler için ruhsatlandırılmıştır. Tarım alanlarının %76’sı madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu meralarının %64’ü madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu’nun nadir canlı tür çeşitliliği, doğal ve kültürel özellikleriyle tabiatı koruma alanı, milli park gibi statülerle koruma altına alınmış alanlarının %91’i madenlere ruhsatlıdır. Korunan alanların içinde yer alan arkeolojik sit alanlarının %94’ü ve tohum-meşcere alanlarının tamamı madenlere ruhsatlıdır.” şeklinde konuştu.
“10 YIL BOYUNCA FATSA’DA SİYANÜRLE ALTIN ÇIKARILDI”
10 yıl boyunca Fatsa’da siyanürle altın çıkartıldığına değinen Milletvekili Torun: “Bu süreçte Fatsa, Ordu ve bütün Karadeniz siyanür havuzları sebebiyle felaketin eşiğinde yaşadı. 10 yıl süren mücadelenin sonunda maden firmasının saha genişletme talebi reddedildi ama yeniden başvuru için hazırlık yaptıkları biliniyor. Siyanür katliamının üzerine bir de nükleer atık tehdidinin önünü açmak istiyorsunuz. Dünya genelinde nükleer enerji üretiminin en sorunlu alanı atık yönetimidir. Akkuyu’da inşa edilmekte olan nükleer santralin atık yönetiminin nasıl düzenleneceği daha belirsizken, siz santral işletmecisini atık taşınmasına dair sorumluluktan kurtarmaya çalışıyorsunuz.”
“TORBA YASA NE İŞE YARIYOR?”
Torun torba yasanın vahşi madenciliği daha da derinleştirmeye, maden firmalarını daha da zengin etmeye, daha fazla maden emekçisini kaybetmemize ve Türkiye’nin devasa bir maden sahasına çevrilmesine yarayacağını iddia ederek: “Merak etmeyin, hiç üzülmeyin bu yasa olsun ya da olmasın hiçbir maden firması zarar etmiyor. Her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor, piyasa rekabeti bütün hızıyla devam ediyor. Bizlere düşen firmaların kar maksimizasyonuna yardımcı olmak değil, maden faaliyetlerinin insana ve doğaya zarar vermeden yapılmasını sağlamak ve haksız kazancı engellemektir. Bu yönde atılacak her adımı destekleriz ancak maden ve enerji firmalarının çıkarlarını savunan, Türkiye’yi felakete sürükleyen bu torba yasayı kabul etmemiz mümkün değildir.“ ifadelerine yer verdi.