SON DAKİKA
Hava Durumu

BİYOLOJİK MÜCADELE YÜRÜTÜLÜYOR

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Tunçer, kahverengi kokarca zararlısının 300'den fazla bitkide zarara neden olabildiğini belirterek, "Yurt dışından faydalı bir böcek olan 'samuray arıcığı', Türkiye'ye getirildi, kitle üretimine başlandı. Bu yıl doğaya salınması gerçekleştirildi." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2023 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2023 12:39
Kaynak: Haber Merkezi
BİYOLOJİK MÜCADELE YÜRÜTÜLÜYOR

Tunçer, başta fındık olmak üzere meyve ve sebzelerde tahribat ve verim düşüklüğüne yol açan kahverengi kokarca zararlısı ile 5 yıldır mücadele edildiğini söyledi.
Kahverengi kokarca zararlısının kış uykusu için sonbahar aylarında kapalı alanlara girdiğine dikkati çeken Tunçer, "Eylül-ekim aylarında binlercesini bir arada görebiliyoruz. İlaçlı mücadele söz konusu değil. Evlerde mekanik mücadele dediğimiz, toplanıp imha edilmesi önem arz ediyor. Bunu üreticilerimiz kendileri yapmak durumunda." diye konuştu.
Avrupa ve Amerika'da kahverengi kokarca zararlısı ile 20 yıldır mücadele edildiğini, oradaki araştırmacılarla fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Tunçer, "Oralarda da biyolojik mücadele yürütülüyor. Böceğin bulaşmasında ve yayılmasında uçma kapasitesi, hareket kapasitesi oldukça yüksek. Vasıtalar, nakliye yoluyla çok uzak mesafelere çok kısa sürede taşınabiliyor. Yayılmasında nakliyenin önemli rolü var." değerlendirmesinde bulundu.

Haber;İslam DURAN

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.