KAHVERENGİ KOKARCA UYARISI
İlçe Tarım Müdürlüğü'nden şu uyarı yapıldı:
"Fındık hasadı devam ederken, sebze yetiştiriciliği yapılan arazilerimiz başta olmak üzere fındık bahçelerimizde istilacı bir tür olan kahverengi kokarca zararlısı yoğun şekilde görülmektedir. Ülkemize 6 yıl önce giriş yapan zararlı, fındıkta boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşturmakta, diğer meyve ve sebzelerde de emgi yapmak suretiyle ciddi zararlar oluşturmaktadır. Bitkilerde oluşturduğu bu zarar yanında insan sağlığı açısından tehlikeli bir zarar oluşturmamakla birlikte, salgıladığı sıvılar toksik olup, insan derisi ve gözlerde tahrişe neden olabilmektedır.
BÖCEK HAKKINDA
Bilimsel ismi "Halyomorpha halys" Türkçe ismi "Kahverengi Kokarca" olan zararlı, ilk defa 2016 yılında Gürcistan'da tespit edilmesinin ardından 2017 yılında Artvin'de görülmüş ve yıllar itibari ile Karadeniz Bölgesi'nde yayılmaya devam etmiştir.
Turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan başta olmak üzere 300'e yakın üründe zarar yapan polifag bir zararlıdır. Kahverengi Kokarca, kışı ergin halde çoğunlukla ev, ahır, depo gibi kapalı mekanların korunaklı kısımlarında geçirirler. Kışlayan erginler ortalama sıcaklık 17 C° ye ulaştığında kışladığı yerlerden çıkarak 2-3 hafta beslenip yumurta koymaya başlar.
Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır.
MÜCADELESİ NASIL YAPILIR
İlkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) yıl içerisinde oluşacak popülasyon artışını engelleyecektir.
Bu kapsamda zararlı kış dönemini Nisan ayının sonuna kadar kışlaklarda geçirdiğinden, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için mesken olan yerlerde halk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlar ile ilaçlanması,
Mayıs ayından sonra hareketli olduğu dönemlerde ise ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile tarımsal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması gerekmektedir.
Haber Zafer Akbaş