SON DAKİKA
Hava Durumu

ORTA DOĞU ÜLKESİ OLSA NEYSE

Yazının Giriş Tarihi: 09.08.2023 12:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2023 15:54

Televizyonlarda yapılan bilgi yarışması seyretmeyen yok gibidir. Müdavimi olmasanız bile ara sıra da olsa takip eder, hatta bazı soruları ekran başında cevaplamaya çalışırız. Hatta bazen yarışmacıya kızar “Bu da bilinmez mi” kabilinden laflar ederiz.

Ekranların uzun süren yarışmalarından biri de “Kim milyoner olmak ister” adlı programdır. Buraya katılan yarışmacılar arasından çok başarılı olanlar olduğu gibi daha ilk sorularda yarışmayı terk edenler de olur. Bu gayet normal bir durumdur. Herkesin bilemediği bir soru mutlaka vardır.

Bazı sorulara öyle ilginç yorumlar yapılır ki evlere şenlik. İşte ilginç yorum yapılan bir soru: 1980’lere kadar hangi ülkedeki yetim çocuklar, gayrimeşru doğmuş çocuklar, ebeveyni alkolik, ayrılmış veya fakir olan çocuklar; devlet tarafından bazen açık artırma ile satılarak çiftliklerde “zorla” çalıştırılmıştır?

Soru bu.

Tercihler asasında Danimarka, Norveç, İsviçre ve Belçika var.

Yarışmacı uzun yıllar yurt dışında kalmış ve Batı hayranı biri. Zaten bu sorudan önceki soruda İngiltere’ye methiyeler düzdü. Sunucu şıkları okurken yarışmacının şaşkınlığı çıkardı ve hangi harflerle ifade edileceği bilinmeyen seslerden anlaşılıyordu.

Sunucu ülkelerin ismini telaffuz ettiğinde yarışmacı; aaa, ovv, uuğ gibi seler çıkarıyordu. Hali çok şaşkındı. Nasıl olur da devlet çocukları satışa çıkarır. Üstelik çiftliklerde zorla çalıştırılmak için. Kadın şaşkındı. Yüz hatları değişmişti. Ancak bu bir yarışmaydı ve çocukları köle olarak satışa çıkaran ülke bu dört ülkeden biriydi. Üstelik 1980’li yıllara kadar süren bir durumdu bu.

Kadın şaşkın vaziyette yorum yapmaya başladı. Daha ilk cümlesi “Bir Orta Doğu ülkesi veya Uzak Doğu ülkesi olsaydı neyse” gibi bir cümle kurdu. Bunlara yakıştıramadığını belirtti. Asya ülkesi olsa yakışacaktı yani. Yani bir türlü hazmedememe vaziyeti vardı. Ne olursa olsun bunlardan biri doğru cevaptı.

Teker teker o ülkelerin eğitim seviyesinden bahsetti. Ona göre Norveç bir başka güzeldi, Belçika bir başka güzel. Danimarka desen bir başka ülke. İsviçre’ye hiç toz kondurmadı. İsviçre’yi anlatırken ağzından bal damlıyordu. Hele garsonlarının ilgisini anlatırken anlattıkları yemekten daha lezzetliydi.

Sunucu cevap bekliyordu. Yani böyle bir ahlaksızlığı yapan ülkenin adını istiyordu. Soru böyleydi. Keşke soruyu değiştirme imkânı olsaydı. Zaten bir önceki soruda İngiliz medeniyeti(!) hakkında bilgi verirken tam bir İngiliz gibiydi.

Danimarka, Norveç, İsviçre ve Belçika…

Bunlardan biri bu kötülüğü yapan ülkeydi.

En önce İsviçre’yi eledi. Çünkü ona göre en imkânsızı İsviçre’ydi. Sonra bir takım muhakemeler sonunda cevap olarak “Danimarka” dedi.

Ve ekranda doğru şık yani insanları köle olarak satan ülkenin ne olduğu anlaşıldı. O ülke İsviçre’ydi…

Bir şaşkınlık hali. Aoo, uvvv, vavv gibi seslerin ardından “hiç beklemiyordum” dedi yarışmacı.

Bunun hangi ülke olduğunu biz de öğrendik ekran başında.

Yine de bir tuhaflık yok mu?

Orta Doğu ülkesi olsa neyse…

Değil mi Batı hayranı yarışmacı hanım. Merak ettiği şey şu: O ülkeler arasında Türkiye olsa ne derdi acaba?

Neyse fazla zorlamamak lazım.

Batı’yı küstürürüz sonra…

İsviçre’mi…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.