SON DAKİKA
Hava Durumu

BU UNUN LEZZETİ BAMBAŞKA

Geçmişte un ihtiyacını karşılamak için kullanılan su değirmenleri, gelişen teknolojiyle birlikte tarihe karışmamak için direniyor. 

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2023 20:27
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2023 22:32
Kaynak: Haber Merkezi
fatsagazetesi.net
BU UNUN LEZZETİ BAMBAŞKA

Su değirmenlerinin gür sesi yerini sessizliğe bırakırken, Ordu’da birkaç değirmen faaliyetini devam ettiriyor. Terk edilen değirmenlerin büyük bölümü yağan yağmurlar sonucu oluşan sellerde yıkılarak atıl durumda duruyor.

Günümüzde az da olsa varlığını sürdüren su değirmenlerinin sahipleri, değirmenlerinin bakımını ve tamirini yaparak çalışır vaziyette hazır tutuyor. Geçmiş yıllarda yoğunluk nedeniyle değirmende sırayla mısır öğütüldüğünü belirten değirmen sahipleri göç nedeniyle köylerin boşalması ve mısır tarımının yapılmamasının değirmenleri susturduğunu söylüyor.

Fatsa’ya bağlı Yalıköy Mahallesi’nde bulunan su değirmeni halen faaliyetini sürdürürken değirmen sahibi Süleyman Aydın, "Dedemin mirası olduğu için değirmenimizi kapatmıyoruz. Değirmenimizi kullanmaya çalışan vatandaşlara da ücretsiz olarak çalıştırıyoruz" dedi.

"Dedemizin vasiyeti olmasa belki de biz de bakmayacağız"

Yalıköy Mahallesi’nde bulunan değirmenin 1938 yılında yapıldığını belirten değirmen sahibi Süleyman Aydın "1944 yılından bu zamanda kadar değirmenimiz faaliyetini sürdürüyor. Büyük babamızdan bize kadar intikal ediyor. Vasiyeti üzerine değirmenin senelerdir bakımını yapıyoruz. Halk yararına Fatsa ve Perşembe ilçelerinde bulunan tüm vatandaşlar buradaki değirmenimizi kullanıyorlar. Bu iki ilçede oturup da buraya uğramayan vatandaşımız kalmamıştır diyebilirim. Bu yörede eskiden 12’ye yakın değirmen vardı ve artık tek olarak Yalıköy’deki değirmenimiz kaldı. Dedemizin vasiyeti olmasa belki de biz de bakmayacağız diyebilirim. Dede mirası su değirmeni evimizin yanında bulunuyor ve bakımını yapıyoruz su değirmeninin. Bu değirmenimiz şimdiye kadar faaliyetini sürdürdü ve bundan sonra da faaliyetlerine devam edecektir. Öğütülen mısırın ununu evde her şeyde kullanıyoruz diyebilirim. Su değirmenimizde en yoğun aylar mısır biçim zamanı oluyor. Öğütmeler ağustos ayında başlar ve kasım ayının sonuna kadar devam eder. Değirmenimiz yılın 12 ayı boş kalmıyor. Vatandaşlar geliyor değirmenlerimizi kullanıyorlar. Burada vatandaşlarımıza gece gündüz hizmet veriyor, hayır dualarını alıyoruz. " diye konuştu.
 

"Unun lezzeti çok ayrı"

Değirmenin nasıl çalıştığını anlatan değirmenci Mustafa Ünlü, "Mısırımızı değirmenimizin öğütülecek yerine koyuyoruz. Değirmenimiz suyun gücüyle dönmeye başlayınca unumuzu yapmaya başlıyoruz. Bölgede teknolojiye direnen tek değirmenimiz burası diyebilirim” dedi.

Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.